Met de versoepeling per 19 mei is er gelukkig weer heel wat meer mogelijk voor tafeltennissend Nederland. Laten we met z’n allen van de mogelijkheden gebruik maken, maar ons daarbij realiseren dat het nog lang niet ‘normaal’ is.

Corona, status 19 mei:

  • Jeugd tot en met 17 jaar mag weer in groepen trainen.
  • 18+ tafeltennist in groepjes van twee en houden ook tijdens het sporten de 1,5 meter afstand.
  • Reservering, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
  • Kantine, kleedlokalen en douches blijven gesloten. *
  • Binnen moet iemand van 13 jaar en ouder een mondkapje dragen bij het naar binnen gaan en weggaan. Het mondkapje mag af tijdens het sporten.
  • Na de sportactiviteit dient iedereen de sportaccommodatie zo snel mogelijk te verlaten.
  • Er mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn.
  • Wedstrijden zijn nog niet toegestaan.

*) voor Horeca ligt het nog iets complexer als er terras of “to go” mogelijkheden zijn. Hier volgt binnenkort nog een apart nieuwsbericht over.

Als basis voor de consequenties m.b.t. tafeltennis van de nieuwe coronamaatregelen per 19 mei dient het algemeen protocol verantwoord sporten versie 120521 van het NOC*NSF.

Met deze versoepelingen zijn de mogelijkheden (en beperkingen) vergelijkbaar met de situatie begin december 2020.

Via de vragen en antwoorden op de website van NOC*NSF worden een aantal grijze / vage gebieden toegelicht en dat biedt een aantal praktische handvatten voor de verenigingen. Zie link onderaan deze pagina.

We lichten één praktische situatie toe …

Een groepsles voor 18+ is niet toegestaan. Is een training een groepsles? (Dit in de belevenis van tafeltennis in de praktijk.)

Het antwoord is eigenlijk ja en nee. Er wordt gespeeld in duo’s die niet mogen wisselen tijdens de training. Er mogen meerdere duo’s gelijktijdig spelen. Een trainer mag een aanwijzing/uitleg geven bij één duo en vervolgens naar een volgend duo gaan en daar dezelfde aanwijzing/uitleg herhalen en zo meerdere duo’s langsgaan. Het is de trainer niet toegestaan om de aanwijzing/uitleg centraal aan alle duo’s tegelijk te geven. Inderdaad, dit klinkt heel erg vreemd, maar dit is de door NOC*NSF bevestigde interpretatie van het protocol.

Overigens moet de trainer ten alle tijden 1,5 meter afstand van alle spelers houden.

Moraal van het verhaal:

Vermijd het spelen in een (grote) groep en probeer interactie tussen personen die gelijktijdig in de zaal aanwezig zijn te minimaliseren. De praktijk leert dat dit in de zaal vaak goed uitvoerbaar is. Als er te veel personen in de accommodatie aanwezig zijn gaat het op wisselmomenten en bij aankomst en vertrek vaak niet zo goed. Let daar ook op.

Aantal personen

Volgens de protocollen en rijksoverheid mogen er maximaal 30 personen aanwezig zijn. Bij veel accommodaties is 30 echter te veel om de 1,5 meter te kunnen handhaven. Daar moet je tenslotte ook rekening mee houden. In de praktijk is één persoon per 20 m2 speelzaal een goede richtlijn (advies).

Mondkapje

Bij binnenkomst in de accommodatie is een mondkapje voor 13+ verplicht. Pas in de speelzaal mag het mondkapje afgedaan worden. Doe dit ook voor de beeldvorming. Andere mensen vinden het vreemd als ze mensen de tafeltennisaccommodatie binnen zien gaan zonder mondkapje.

Verenigingen en financiële gevolgen

Voor de actuele informatie m.b.t. financiële steun aan vereniging is de informatie te vinden op de pagina van de NTTB:

financiële compensatieregelingen voor verenigingen in een interactief overzicht

Competitie

Tijdens het overleg met de competitieleiders van de verenigingen bleek een overduidelijke meerderheid voor een nieuwe start in september. Het is de insteek om de competitie dan opnieuw in te delen er van uitgaand dat de coronamaatregelen t.z.t. competitie mogelijk maken. Voor meer informatie … zie eerdere berichtgeving.

Toernooien

Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over wanneer toernooien gespeeld kunnen worden. Zodra er meer bekend is wordt gekeken naar haalbaarheid en zal de afdeling zeker initiatieven ontwikkelen en misschien nog wel belangrijker initiatieven van verenigingen ondersteunen.

Reservering en registratie tijdens trainingen

Registratie van aanwezigen is verplicht. Bij (groep)strainingen kunnen daarvoor deelnemerslijsten volstaan. (Zie hiervoor FAQ van NOC*NSF.) Reservering is ook verplicht. Dit kan op allerlei manieren georganiseerd worden. De Pingpongbaas App kan hiervoor een prima hulpmiddel zijn, maar ook groepsapps kunnen helpen. We adviseren verenigingen goed na te denken over de reservering van tafels en organisatie. Bedenk dat je niet met een oneven aantal in de speelzaal kunt zijn. Wellicht is de Pingpongbaas App met verenigingsdashboard een optie. 

Accommodatie

  • Kleedlokalen (en douches) zijn gesloten. (Blijf wel controleren op legionella.)
  • Kantine blijft gesloten.

 

Bestaande maatregelen (registratie, 1,5 meter, handen wassen, e.d.) blijven natuurlijk ook van toepassing!

Het Algemeen protocol verantwoord sporten versie 19 mei is in de bijlage terug te vinden.

Succes!

 

 


algemeen sportprotocol verantwoord sporten NOC*NSF

Coronavirus en sport: veel gestelde vragen en antwoorden NOC*NS