Jeugd 5-12 jaar: Table Stars

Afdeling Limburg brengt het landelijke product Table Stars met Sporttakplatform Tafeltennis naar de verenigingen toe!

“Table Stars” is al jaren het belangrijkste product voor de werving van de jongste jeugd (5 tot 12 jaar). De afgelopen jaren is het Table Stars gerestyled en zijn er diverse nieuwe aspecten toegevoegd. Gedurende één week vinden er op één of twee basisscholen kennismakingslessen plaats tijdens de reguliere gymlessen. Een of twee weken hierna start de follow-up, een reeks van 5 lessen, speciaal voor beginners die ná de kennismaking op school meer willen proeven van tafeltennis.

De kennismaking én follow-up kan plaatsvinden op locaties van verenigingen maar eventueel ook op externe locaties (b.v. gymzalen van scholen). Eventueel kunnen voor externe locaties tafels beschikbaar worden gesteld. Na de follow-up kunnen deelnemers lid worden van de vereniging en instromen in een reguliere (beginners-)training van de vereniging.

 
NTTB en/of het Sporttakplatform Tafeltennis kan contact leggen met de Gemeente en de basisscholen. (Namen van scholen kunnen door vereniging worden aangegeven/geadviseerd.) Samen met vereniging en Gemeente/scholen worden de data en tijden van de periode (6-8 weken) van de werving vastgelegd. Verenigingen kunnen zelf aangeven op welk vlak ze ondersteuning willen hebben en wat ze zelf kunnen / willen doen.
 
De vereniging regelt minimaal twee vrijwilligers die overdag aanwezig zijn bij kennismaking en follow-up (voor openen indien eigen locatie, opbouw tafels, assistentie bij spelletjes en uitdelen folders), vanuit de NTTB en/of het Sporttakplatform Tafeltennis kunnen trainers/begeleiders ter beschikking gesteld worden. Uiteraard kunnen de verenigingen ook zelf trainers/begeleiders ‘regelen’. Misschien nog wel beter zelfs. De vereniging maakt alleen kosten voor het gebruik eigen locatie en drukken folders; batjes en overige materialen worden door de NTTB en/of het Sporttakplatform Tafeltennis ter beschikking (te leen) gesteld. Daarnaast kunnen verenigingen ook materialen tegen een sterk gereduceerde prijs aanschaffen.

Verenigingen die bewezen hebben in verleden om dit hele traject zelfstandig te kunnen uitvoeren kunnen financieel (tot een bepaald maximum) ondersteund, eventueel met gebruik van batjes en overige materialen. In Table Stars in Limburg versie juni 2019 staan de mogelijkheden en voorwaarden voor de clubs en de opzet van de projecten benoemd. meer informatie en aanmelden

 

Table Stars algemeen

 
Table Stars is een kennismakingsprogramma tafeltennis voor kinderen op basisschoolleeftijd. Het is mogelijk om groep 1 t/m 8 van Table Stars lessen te voorzien. Table Stars is een leerlijn die bestaat uit diverse onderdelen. Voor elk onderdeel is er een instapmoment. Soms staan de onderdelen op zichzelf, soms zijn ze opvolgend. Bij elk onderdeel hoort een doelgroep.
 

Table Stars bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Table Stars @school en @the club
  • Table Stars Challenge
  • Table Stars the Battle
  • Table Stars Heroes

Voor de volledige informatie over Table Stars verwijzen we graag naar de website van de NTTB. Hier beperken we ons tot @school en @the club. (Table Stars the Battle voor Limburg vindt u op een andere pagina.)

 
Table Stars @school en Table Stars @theclub
 

De primaire doelgroep voor Table Stars kennismakingslessen zijn schoolgaande kinderen uit groep 3/4 en groep 5/6. Voor hen zijn de oefeningen zoals hier beschreven leuk, uitdagend, leerzaam, goed voor verbetering van hun fijne motoriek en oog- hand coördinatie.

Voor kinderen uit groep 7/8 zijn de uitdagendere oefeningen zeer geschikt en staan er ook tips op de leskaarten hoe de lesstof voor deze groep uitdagender te maken. Over het algemeen zijn kinderen vanaf 10 jaar motorisch goed ontwikkeld om racketsporten te spelen en willen ze die uitdaging graag achter de tafel aangaan. Zij spelen dan ook graag wedstrijden. Dat gaat voor groep 5/6 vaak nog niet op.

Table Stars @theclub kan ook gegeven worden aan kinderen die niet via school kennis hebben gemaakt met tafeltennis maar als aspirant-lid binnen komen op de tafeltennisvereniging. Het is een goede proeftraining voor beginners.