Icoon en mede-grondlegger TTC Kluis overleden.

Op 1 januari 2023 bereikte het bestuur van TTC Kluis het trieste bericht dat Jan Bemelmans, boegbeeld en mede-oprichter van de vereniging, overleden was.

Jan was, na een langere periode ernstig ziek te zijn geweest, grotendeels hersteld, maar werd vervolgens geconfronteerd met alweer ingrijpende fysieke tegenspoed. Met zijn aanstekelijk optimisme en zijn ontembare vechtlust bleef hij de strijd aangaan met de zwaarste tegenstander die hij tot dan toe was tegengekomen. Desondanks verloor hij uiteindelijk de heftigste wedstrijd van zijn leven.

Jan stond, samen met Jacques Willems en Wil van Cruchten op 30 oktober 1963 aan de wieg van TTC Kluis. Dit jaar zou hij, als oudste lid van de club, zijn 60-jarig jubileum vieren. Het is hem helaas niet gegund geweest.

Gedurende zijn tafeltennisbestaan was ‘de Bemmel’ een vertrouwd gezicht in de gymzaal aan De Kluis, later in de Jos Meyshal in de Jos Klijnenlaan, maar ook in vrijwel alle speelzalen van de verenigingen van de afdeling Limburg. Met zijn maat Wil van Cruchten vormde hij jarenlang een onafscheidelijk duo dat in het dubbelspel alom gevreesd was. Ook individueel stond Jan zijn mannetje. Zowel in de competitie als op toernooien behaalde hij aansprekende resultaten en speelde hij gedenkwaardige wedstrijden.

Niet alleen achter de pingpongtafel, ook achter de bestuursdis leverde Jan jarenlang zijn bijdrage. Binnen de vereniging diende Jan als gewillig luisterend oor en als welkome coach voor de oudere en jongere jeugd, zowel op sportief als op persoonlijk vlak. Op advies, gevraagd of ongevraagd, kon men altijd rekenen. Jan stelde zijn ervaring en levenswijsheid op de hem kenmerkende wijze, onomwonden en op duidelijk hoorbare geluidssterkte dus, graag ter beschikking. Omwille van de persoon die hij was had hij bij iedereen die hem kende, binnen en buiten de club, een hoge gunfactor.

Waar ‘de Bemmel’ verscheen was er reuring, werd er gelachen, geschreeuwd en kwistig met krachttermen gestrooid, maar ook op het scherpst van de snede strijd geleverd. Hij stond daarin gelukkig nooit alleen. Goed voorbeeld deed immers goed volgen. Aan de bar werd na de wedstrijden steevast het glas geheven om de spanning, teleurstelling en frustratie weggedronken te krijgen. Uiteindelijk kwamen het plezier in de sport en het gevoel van broederschap en verbondenheid altijd als grootste winnaar uit de strijd.

Met het overlijden van Jan Bemelmans verliest TTC Kluis een essentieel deel van zijn ziel.  Kluis was Jan, maar Jan was ook Kluis. Het zal voortaan stiller zijn in de Jos Meijshal, er zal minder gelachen en elkaar minder de maat genomen worden. Het klankbord voor jongere generaties is weggevallen en zal node gemist worden.

De herinnering aan wie Jan was en wat hij voor TTC Kluis betekende zal echter de krachtbron blijven om de vereniging indachtig zijn geest te laten voortbestaan.

 

Bedankt daarvoor Jan.