In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft energie besparen niet altijd veel geld te kosten. Er zijn ook kleine stappen om bewuster om te gaan met je energie, en dus je portemonnee. Deze stapjes hoeven niet veel of soms helemaal niks te kosten. Dit geldt ook voor sportaccommodaties. 

Bron: www.allesoversport.nl 

Het besparen van energie zit hem niet altijd in het aanschaffen van nieuwe en (vaak) dure installaties. Het begint bij jezelf en de omgang met energie. Het licht uitzetten wanneer je een ruimte verlaat of het gesloten houden van ramen wanneer de verwarming aan staat zijn logische stappen. Maar voor sportaccommodaties kan het een uitdaging zijn om hier continu op te letten. Er lopen namelijk ontzettend veel mensen in en uit de accommodatie en dat op verschillende tijden. Daarom is het extra belangrijk voor beheerders van sportaccommodaties om te weten waar het laaghangende fruit zit, oftewel hoe je eenvoudig je energieverbruik kunt verlagen. Zo kun je er ook beter op sturen.

De volgende actiepunten vormen in het algemeen de leidraad:
– Krijg inzicht in het huidige totale energieverbruik
– Inventariseer gedrags- en beheersmaatregelen om bewuster om te gaan met energie
– Inventariseer laagdrempelige en goedkope bezuinigingsmaatregelen
– Bereken de daadwerkelijke besparingen

Inventariseer energiegebruik
Het is erg belangrijk om te starten met een inventarisatie van het huidige energieverbruik. Dit is jouw startpunt en hiermee kun je straks zien hoeveel effect de besparingsmaatregelen en jouw inspanningen uiteindelijk hebben. Daarnaast is het mogelijk om je huidige verbruik te vergelijken met een soortgelijke vereniging via deze cijfers van het CBS. Zo kun je inschatten hoeveel winst te behalen valt.

Nadat het beginpunt is gedefinieerd kun je starten met besparen. Dit geldt zowel voor het toepassen van gedrags- en beheersmaatregelen, als het investeren in bezuinigingsmaatregelen. Blijf tussentijds monitoren om te weten te komen in hoeverre jouw inspanningen effect hebben.

Hieronder staat een aantal maatregelen om je op weg te helpen. Elk actiepunt heeft zijn eigen mate van impact op je energierekening en dit is natuurlijk afhankelijk van jullie unieke omstandigheden en hoe jullie de accommodatie op dit moment gebruiken. Als je ze goed doorvoert, mooi! Elk punt leidt tot een lager energieverbruik en dus ook tot een lagere energierekening.

Energiebesparingen op de sportclub die niets kosten:

Gedrag

 • Deuren van verwarmde ruimtes dicht houden (redelijke impact). Tip: helpt het onvoldoende gebruikers hier steeds op te wijzen? Denk dan aan deurdrangers op alle deuren.
 • Licht niet onnodig laten branden (redelijke impact). Tip: denk dan aan bewegingssensoren voor de verlichting.
 • Korter douchen (kleine impact). Tip: sluit tijdschakelaars aan op de douches.

Beheer

 • Laatste ronde checken of alle lichten uit zijn (redelijke impact).

Verwarming

 • De verwarming een uur voor sluitingstijd uitzetten (kleine impact).
 • Thermostaat op vorstvrij als de ruimtes een langere tijd niet worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens vakanties (redelijke impact).
 • De verwarming een graad lager zetten (redelijke impact).

Apparaten

 • Vriezer (voor ijsjes) wegdoen wanneer ijsverkoop laag is (kleine impact). Tip: zoek eens uit wat de vriezer kost qua energie en hoeveel hij oplevert met de verkoop van ijsjes. Blijft ie staan, check dan wel regelmatig of er niet te veel ijsvorming is.
 • Drank- en snoepautomaten op een tijdschakelaar zetten (kleine impact). Let op: check dit wel even met je leverancier.

Energiebesparingen op de sportclub die weinig kosten

Verwarming

 • Waterzijdig inregelen van verwarming (grote impact). Tip: laat dit doen door een erkende installateur.
 • Radiatorfolie toepassen (gemiddelde impact). Let op: alleen toe te passen op ledenradiatoren.

Apparaten

 • Besparende douchekoppen (6L/min) toepassen (grote impact).
 • Huidige apparaten vervangen door energiezuinige varianten van A+++ (redelijke impact). Tip: doe dit als de apparaten al wat ouder zijn en tegen het einde van hun levensduur aanlopen.

Ga naar www.duurzamesportsector.nl voor meer informatie over verduurzaming van je sportaccommodatie en onze contactgegevens.

Zie ook https://www.nttb.nl/vereniging/accommodatie/verduurzaming/