Op initiatief van een aantal clubs in de eredivisie (heren) zal de strijd om het landskampioenschap 2020/2021 toch worden gespeeld. Het spelen van uit- en thuiswedstrijden onder de voorwaarden van het topsportcompetitieprotocol bleek eerder niet haalbaar, wat uiteindelijk reden was de competitie niet meer te hervatten.

Op beide dagen kun je via ons YouTubekanaal de wedstrijden live bekijken!

Naar het voorbeeld van de Europese tafeltennisbond is er door de clubs een voorstel gegaan richting de NTTB om in aangepaste evenementvorm alsnog te strijden om het landskampioenschap. Zes van de negen eredivisieclubs willen deelnemen aan dit evenement, dat gehouden wordt op 13 en 14 mei in Hilversum.

Het gaat om de volgende clubs:

  • Hercules
  • ProActief TT Hilversum
  • Klimaatgroep Stars Middelstum
  • Salamanders
  • deBoer Taverzo
  • Combilo TOGB

Het evenement wordt georganiseerd door de NTTB. Het evenement én de voorbereiding daarop van de clubs geschied onder de voorwaarden van het topcompetitieprotocol van NOC*NSF. Dat houdt bijvoorbeeld in dat alle spelers regelmatig worden getest.

We kunnen ons voorstellen dat dit evenement ook vragen oproept, nu kort geleden de competities juist zijn stil gelegd.

De competitie was toch gestopt, waarom dan toch een finale?

De competities zijn gestopt, omdat deze onder de huidige maatregelen onmogelijk nog uitgespeeld konden worden voor de zomer. Voor de eredivisie gold al een uitzondering, daar was spelen toegestaan, maar was het niet mogelijk om wekelijks te spelen en aan alle voorwaarden te voldoen. Een opzet in toernooivorm in twee dagen biedt deze mogelijkheid wel.

Laten de reglementen dit toe?

Artikel 50 van het Competitiereglement biedt in onvoorziene situaties het Hoofdbestuur de mogelijkheid maatregelen te nemen die afwijken van het reglement. Dat de eredivisies in 2020/2021 niet uitgespeeld kunnen worden op de reglementaire wijze was bij aanvang van de competitie niet of nauwelijks te voorzien, en zeker een hoogst uitzonderlijke situatie.

Laten de Coronamaatregelen dit toe?

Binnen de huidige maatregelen (protocol topsportcompetities) is dit toegestaan.

Waarom doen niet alle clubs mee?
Enkele clubs hebben aangeven niet mee te willen doen. Bijvoorbeeld omdat zij van mening zijn dat een goede voorbereiding niet mogelijk is; vanwege wijzigingen in de teamsamenstelling sinds de start van de competitie; of omdat deze opzet niet dezelfde waarde heeft als een landskampioenschap in de gebruikelijke opzet. De NTTB respecteert deze keuze.

Is het dan wel een echt kampioenschap?
De NTTB is van mening dat een kampioenschap waaraan zes van de negen (normaal acht) ploegen mee doen, voldoende representatief is, onder de huidige, bijzondere omstandigheden.

Is de winnaar Landskampioen?
Het competitiereglement zegt dat de winnaar van de play-off tijdens de voorjaarscompetitie het recht krijgt om de titel “verenigings­kampi­oen van Nederland” te voe­ren. De nu te houden finale vervangt deze play-off.

De eredivisie is nu al twee keer gestaakt, om welk jaar/seizoen gaat het?
Het wedstrijdseizoen 2020/2021.

Waarom geen damesfinale tegelijkertijd?
Er is onvoldoende ruimte om meer dan zes teams tegelijkertijd op één locatie te laten spelen. Door de Hoofdcompetitieleider wordt bij de dames eredivisieclubs geïnventariseerd of er voldoende interesse en mogelijkheden zijn voor een eigen finale. Deze zal dan op een andere tijd en plaats gespeeld worden.

 

De eredivisiefinale wordt mogelijk gemaakt door: